Burgergroep Ongerust over 5G wil oog voor mogelijke nadelen van 5G-netwerk

Dagblad van het Noorden – 2019/03/08

De groep Ongerust over 5G gaat Noord-Groningers informeren over de risico’s van het netwerk. ,,We horen alleen de voordelen.’’

Ruim drie jaar geleden vluchtte Pieta Janssen (64) uit Kloosterburen uit Amsterdam. De straling van 4G en wifi werd haar te veel. ,,Als ik door de Kalverstraat loop, voel ik overal in mijn lijf de straling. Ik verkramp. Kan bijna niet meer lopen. Ben ik die straat uit, dan is het over.’’

Meer mensen zijn elektrogevoelig. Ze klagen over hoofd- en spierpijn, moeheid en concentratieproblemen. Hoe het precies wordt veroorzaakt is niet duidelijk.

Janssen heeft samen met Annemarie Mayers (55) uit Hornhuizen en andere Noord-Groningers de groep Ongerust over 5G opgericht. Deze wil mensen waarschuwen voor de gezondheidsklachten die 5G kan veroorzaken.

Telecombedrijven die 5G uitrollen, moeten zich houden aan internationale blootstellingslimieten. Ongerust over 5G vindt die normen te ruim. ,,Alles valt eronder. Als de Gezondheidsraad zegt dat het veilig is, gelooft iedereen dat. Wij betwijfelen dat.’’

Niet dat de groep het nieuwe mobiele netwerk gelijk wil verbieden. ,,Maar wij horen en lezen bijna alleen maar voordelen over het netwerk. Het lijkt een grote propaganda van de telecombedrijven. Wij willen mensen ook over de nadelen informeren. Dan kunnen ze beter een keuze maken.’’

De groep sluit zich aan bij het verzoek van een groep wetenschappers aan de Europese Unie. Die bepleit een onafhankelijk onderzoek naar de gezondheidseffecten van 5G op mens, dier en plant. ,,Voordat je 5G introduceert, moet eerst vast komen te staan dat het niet schadelijk is.’’